Na wekenlang zwoegen is het dan eindelijk zover: je kunt je wietplanten gaan oogsten. Het klinkt als een makkelijk karweitje, maar vergis je niet! Wanneer moet je bijvoorbeeld beginnen met wiet oogsten? Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en het is minstens net zo belangrijk als de bloei- en groeifase. Wiet oogsten, knippen, drogen en bewaren? Wij vertellen je hoe.
Bloeien en Oogsten van de Wietplant
Als je wilt weten wanneer je moet gaan oogsten is het cruciaal dat je tijdens de laatste weken van de bloeiperiode goed naar de plant blijft kijken. Dan is het wel handig om eerst te weten wanneer de bloeiperiode ten einde komt. Bij het kopen van je wietzaadjes heb je al een goede hint gekregen. Op de verpakking of de bijgeleverde informatie staat vaak vermeld hoe lang de bloeiperiode van een plant duurt. Wij geven je hieronder een voorzichtige indicatie, hoewel de precieze oogst sterk afhankelijk is van de soort, het licht (of seizoen bij buitenkweek), water, voeding, etc.
Binnenkweek:
- De meeste niet-autoflower wietzaadjes (indica of sativa) hebben bij een binnenkweek met lampen een bloeiperiode van 8 tot 12 weken.
- Bij autoflower wiet duurt de bloeiperiode ongeveer 6 tot 8 weken. De complete kweekcyclus kan tot 12 weken duren.
Buitenkweek:
- Sativa-dominante wietplanten hebben een bloeiperiode van ongeveer 12 tot 17 weken. De oogst van sativa's vindt daarom laat in het seizoen plaats. Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten.
- Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder 'rijp'. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober.
- Autoflowers kun je 10 tot 12 weken na het planten oogsten. Begin je op 1 mei? Dan kun je de tweede helft van juli al oogsten. Begin je later, bijvoorbeeld op 15 juli, dan zal je wiet begin oktober klaar voor de oogst zijn.
Houd de bladeren en de toppen goed in de gaten aan het einde van de bloeiperiode. Ze geven je genoeg signalen wanneer ze klaar zijn voor de oogst. Soms worden bladeren naar het einde toe geel en vallen af. Toppen worden niet groter en ze worden donkerder van kleur. Toch is de perfecte oogsttijd kiezen net iets moeilijker.
Op zoek naar professionele plantenvoeding voor de groei- en bloeifase? Wij helpen je!
Wanneer Wiet Oogsten? Het Juiste Moment
Wanneer wiet oogsten? Het juiste moment bepalen is belangrijker dan je denkt. Veel beginnende kwekers stoppen alle aandacht in de groei- en bloeifase, maar verzuimen aandacht te besteden aan de oogst. Als je wiet niet op het juiste moment oogst kan de kracht ervan verloren gaan. Als de plant op het hoogtepunt van de bloeiperiode is, zijn alle werkzame stoffen op optimale sterkte. Wacht je daarna nog langer? Dan kan bijvoorbeeld THC snel afbreken of veranderen in andere cannabinoïden. Dat willen we natuurlijk niet. Maar, wanneer is een plant dan klaar om te oogsten?
Trichomen of Harskliertjes op Toppen
Het beste moment om te oogsten kun je aflezen aan je toppen. Tenminste, aan de kleine haartjes op de top. Ook wel trichomen of harskliertjes genoemd. Om deze goed te kunnen bekijken heb je eigenlijk een kleine (zak)microscoop nodig. Zo’n handige microscoop, bijvoorbeeld de Led Microscoop van Lumagny, heb je al voor een klein prijsje. Als je goed kijkt naar de ‘haartjes’ op de bud, zie je dat daar harskliertjes op ontstaan. Het zijn de harskliertjes waar uiteindelijk de THC in terecht komt. We verdelen de harskliertjes onder in 3 condities:
- Zie je doorzichtige harskliertjes? Dan is je wiet nog niet klaar om te oogsten. Zonder microscoop zien ze eruit als witte haartjes, met microscoop lijken ze op kleine waterdruppels. Die kleine waterdruppels (harskliertjes) zijn nog niet vol van werkzame stoffen zoals THC. Wil je sterke wiet? Laat de buds dan nog even hangen.
Doorzichtige en troebele harskliertjes
- Bij troebele harskliertjes is het tijd om te gaan oogsten! Tenminste, als je THC-rijke wiet wil. Witte en troebele harskliertjes zitten namelijk boordevol THC. Als je de hele top met een microscoop bekijkt zul je zien dat niet alle kliertjes helemaal wit zijn. Ze blijven zich namelijk afzonderlijk van elkaar ontwikkelen. Wacht dus totdat de meeste harskliertjes troebel zijn voor een optimaal sterke oogst.
- Zie je dat de harskliertjes lichtbruin / amberkleurig worden? Dan is het zaak om snel te gaan oogsten als je het optimale THC-percentage wil behouden. Amberkleurige harskliertjes zijn namelijk minder rijk aan THC. Ze bevatten wel meer andere cannabinoïden zoals CBN (Cannabinol). Deze stof zorgt voor een wat meer relaxte en kalmerende high. Maar, je wordt wel minder stoned.
Dus: "wanneer wiet oogsten?" Als je ziet dat bijna alle herskliertjes / trichomen troebel zijn.
Lichtbruine / amberkleurige harskliertjes (niet op een wietplant, maar wel precies wat we bedoelen)
Let op: pak de toppen bij het bekijken niet te vaak en te stevig vast. Trichomen en harskliertjes kunnen hierdoor kapot gaan. De productie van de hars wordt daarmee gestopt en er worden geen werkzame stoffen meer aangemaakt.
Heb je Geen Microscoop?
Met het blote oog kom je ook een eind. Probeer eens een vergrootglas, bril of een goede camera op je telefoon. Als je merkt dat iets meer dan de helft van de haartjes lichtbruin / amberkleurig zijn of beginnen te worden, dan is je wiet op z’n best en het rijkst aan THC. Als minder dan de helft amberkleurig is, heb je kans dat bepaalde harskliertjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Die THC loop je dan mis. Wacht je tot bijna alle haartjes bruin zijn? Dan heeft THC zich omgezet naar andere cannabinoïden. Ook zonde, toch?
Hoe Oogst je Wiet?
Als de trichomen en harskliertjes mooi zijn en je de knoop hebt doorgehakt kun je gaan beginnen met oogsten. Bij het oogsten van wiet komen een aantal dingen kijken. Namelijk knippen, drogen en bewaren / rijpen. Wat je hiervoor sowieso nodig hebt zijn:
- Schaar
- Kartonnen of papieren opslag voor de toppen
- Iets om de tafel te bedekken (bijvoorbeeld bakpapier)
Wiet Knippen
Onderschat het niet. Dit is een plakkerig karwei. Soms krijg je van het knippen van wiet een hasjachtige aanslag op je vingers dat je er moeilijk af krijgt. Hetzelfde geldt voor je tafel. Wil je hier nog elke avond gezellig aan eten? Zorg dan dat je het hebt afgedekt, bijvoorbeeld met bakpapier. Dit plakt bijna niet.
Onze tip? Gebruik olijfolie voordat je je handen wast. De plakkerigheid lost op in vet, waardoor het schoonmaken van zowel je handen als de tafel een stuk makkelijker gaat.
Als je begint met knippen laat je de plant nog even in de aarde staan. Het is verstandig om eerst even met de hand alle grote wietbladeren te plukken. We spreken van een groot blad (ook wel schutbladeren genoemd) als je het steeltje goed kunt zien en ze niet vast lijken te zitten aan een top. Gooi de grote bladeren, net als al het andere knipafval dat je gaat produceren, niet weg! Knipafval is vaak rijk aan THC en andere werkzame stoffen. Je kunt er olie, thee, cake of andere dingen mee maken.
Als de grote bladeren zijn gesnoeid is het tijd om de kleine blaadjes tussen de toppen weg te halen. Ieder heeft zo zijn eigen manier. Wij raden je aan om tak voor tak te werk te gaan. Knip een tak af en knip met een klein schaartje alle bladeren tussen de toppen weg. Knip de blaadjes zo kort mogelijk en laat rond de top zo weinig mogelijk blaadjes zitten (bewaar wel je afval). Hele kleine blaadjes kun je laten zitten. Het gedeelte van het blaadje dat het dichtst bij de top zit, is het rijkst aan THC. Daar komt nog bij dat de kleine overgebleven blaadjes zullen drogen en als het ware ín de top trekken. Meer uitleg en tips voor wiet knippen vind je ook bij Dutch-Headshop.
Wiet Drogen
Wiet dat direct van de plant afkomt is niet gelijk klaar om opgerookt te worden. De toppen moeten eerst nog drogen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Drogen duurt ongeveer 2 weken. Het is belangrijk dat je wiet op een donkere plek laat drogen en dat je het proces niet versnelt met een kachel of een andere vorm van hitte. De ideale temperatuur om te drogen is op kamertemperatuur, dus ongeveer 21 graden Celsius. Laat altijd verse lucht bij de wiet komen, zodat er geen schimmel optreedt. Zet indien mogelijk een afzuiger aan. Dit ververst je lucht en werkt tegen de sterke geur van drogende wiet. De perfecte luchtvochtigheid voor het drogen is 50%.
Drie eenvoudige manieren:
- Wiet ophangen op een donkere plek. Goede plekken hiervoor zijn je kweekruimte, een kledingkast of een keukenkastje. Span draden en hang je wiet hieraan op. Denk aan het verversen van de lucht en de temperatuur. Houd de wiet zorgvuldig in de gaten en kijk uit voor schimmel.
- Drogen in een kartonnen doos. Bijvoorbeeld een schoenendoos of kleine verhuisdoos. Maak gaatjes in de dozen zodat er schone lucht bij de wiet kan komen. Als je de wiet liggend laat drogen is het belangrijk om de toppen soms om te keren. Zo kunnen ze gelijkmatig drogen. Bij liggende toppen gaat het drogen nooit helemaal regelmatig. Ophangen is daarom altijd beter.
- Gebruik een droogrek van netten of gaas. Deze manier wordt vaak gebruikt bij een grotere oogst. Bij het gebruik van een droogrek moet je wel opletten dat je de toppen genoeg ruimte geeft. Zo kan de lucht er goed bij en drogen ze gelijkmatiger. Er zijn speciale droogrekken te koop op internet. Deze rekken hebben tussen elke verdieping voldoende ruimte en je kunt de niveaus één voor één uit het rek halen. Zorg als je een rek gebruikt dat vocht uit de toppen ergens heen kan. Doe dit door te ventileren de lucht te verversen.
Je toppen zijn goed gedroogd als er geen vocht meer in zit. Dit kun je voelen. Begin met voelen na ongeveer 10 dagen. Als je voelt dat de top nog buigzaam is moeten ze nog even door. Merk je dat de toppen makkelijk brokkelen en dat er geen ‘vaste structuur’ meer in zit, dan is de top goed gedroogd. Je kunt altijd de breektest doen met de takjes van je toppen. Hoor je een duidelijke knak? Dan is je wiet droog genoeg. Buig je het takje nog en hoor je geen overduidelijke knak? Laat ze dan nog even liggen.
Wiet laten Rijpen of Bewaren
Nadat je jouw kostbare wiet hebt gedroogd, is het zaak dat je alles goed bewaard. Dit is belangrijk voor het uithardingsproces van de toppen. Dat proces wordt ook wel wiet curen genoemd. Uitharden of curen is vooral belangrijk voor de smaak van de wiet. Ook kan het de high iets beïnvloeden. Wiet bewaren en laten rijpen kun je het beste doen in (glazen) weckpotten of een Tightvac. Een grote gripzak kan ook, maar een pot is beter omdat de wiet hier de ruimte krijgt en niet op elkaar wordt gedrukt.
Vul de pot of zak niet tot er niets meer bij kan. Vul de opslag voor ¾ en laat een kwart over voor de lucht. De perfecte omstandigheden voor het rijpen van wiet is alweer een kamertemperatuur van 21 graden. In tegenstelling tot bij het drogen mag de luchtvochtigheid iets hoger zijn. Ideaal is 60%. Er zijn verschillende producten te koop die je helpen om de luchtvochtigheid in je opslag stabiel te houden. Bijvoorbeeld luchtvochtigheidszakjes.
Vanzelfsprekend wensen je we je veel succes met het oogsten van je wiet! We zijn ook benieuwd naar je ervaringen. Laat je daarom even een korte recensie achter op de productpagina van het zaadje dat je hebt gekocht? Was je opbrengst bijvoorbeeld naar verwachting?
Wil je meer weten over het oogsten van je wiet? »
Heb je meer hulp nodig bij het oogsten en of is je vraag in dit artikel niet beantwoordt? Onze klantenservice zit voor je klaar om je vragen te beantwoorden.