25 Mythes over Wiet Kweken

Bij de klantenservice van Dutch-Headshop krijgen wij regelmatig vragen over wiet kweken. Zo nu en dan ontdekken wij dat er bij sommige kwekers een aantal opmerkelijke mythes, fabels en misvattingen rondgaan. In dit blog hebben wij 25 mythes over het kweken van wiet op een rijtje gezet, om hopelijk te voorkomen dat iemand onbedoeld zijn of haar plantje meer kwaads dan goed doet.

Mythes over wietzaadjes en wiet ontkiemen

1. Zaden met tijgerstrepen zijn betere zaden.

Het patroon of de afmeting van een zaadje zegt niets over de kwaliteit, genetica of gezondheid ervan. Koop altijd bij een betrouwbare leverancier. Bij Dutch-Headshop koop je veilig en eenvoudig de beste wietzaadjes, met een breed assortiment en altijd discrete levering.

2. Je kunt het geslacht van een plant bepalen door naar de zaden te kijken. 

Dit is onzin. Het geslacht wordt pas zichtbaar aan het einde van de groeifase.

3. Donkere zaden zijn altijd beter dan lichte zaden.

De kleur zegt niets iets over de kiemkracht of kwaliteit.

4. Je moet wietzaden in de vriezer bewaren voor een langere houdbaarheid.

Dit kan de cellen in de zaden beschadigen. Wietzaadjes bewaar je het best in een afgesloten gripzakje in de groentelade van je koelkast.

5. Hoe ouder het zaad, hoe sterker de plant.

Oudere zaden kunnen moeilijker ontkiemen en leveren vaak zwakkere planten op. Als je wietzaadjes koel en droog bewaart dan kunnen zij minstens een tot twee jaar kiemkrachtig blijven. Bij de huismerk wietzaadjes van Dutch-Headshop krijg je gratis een ontkiemgarantie!

Mythes over groei en verzorging van wietplanten

6. Meer water geven zorgt voor snellere groei.

Overbewatering kan wortelrot veroorzaken. Wietplanten hebben een nat-droog cyclus nodig als je kweekt in aarde of potgrond.

7. Planten hebben 24 uur licht nodig voor maximale groei.

Wietplanten hebben een rustperiode nodig. Een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker is gebruikelijk tijdens de groei en 12 uur licht en 12 uur donker tijdens de bloei.

8. Meer voeding betekent snellere groei.

Een te veel aan voeding kan bladverbranding veroorzaken en de groei verstoren. Overbemesting in de bloeifase kan zelfs de smaak negatief beïnvloeden.

9. Plassen op je planten zorgt voor een betere groei.

Urine bevat stikstof, maar is te geconcentreerd en kan de wortels en bladeren doen afsterven. Gebruik in plaats daarvan uitgebalanceerde meststoffen. Bekijk onze plantenvoeding categorie met voeding speciaal ontworpen om aan de unieke behoeften van je wietplantjes te voldoen.

10. Koffiedik en bananenschillen zijn geweldige meststoffen.

Ze bevatten inderdaad voedingsstoffen, maar moeten eerst composteren. Rauw toevoegen kan schimmel veroorzaken.

11. Autoflowering wiet is minder sterk.

Dit was vroeger zo, maar moderne autoflowers zijn door kruisingen net zo krachtig als fotoperiode soorten en soms zelfs net zo groot

Mythes over bloei en wiet oogsten

12. Een langere bloeiperiode betekent altijd sterkere wiet.

Te lang wachten kan leiden tot afbraak van THC. Gebruik een microscoop om te zien wanneer je wiet klaar is om geoogst te worden. Het optimale moment om te oogsten is als de meerderheid van je harskliertjes ( de trichomen) troebel zijn. 

13. Als je de plant in het donker zet voor de oogst, wordt de wiet sterker.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit de THC-gehaltes verhoogt.

14. Als je toppen ondersteboven hangt, verhoogt dat de sterkte.

Dit helpt om de vorm te behouden en gelijkmatig te drogen, maar het verhoogt de sterkte niet. 

15. Wiet moet direct na het knippen worden gerookt voor de beste high.

Vers geknipte wiet bevat nog te veel vocht en chlorofyl. Drogen en curen verbeteren de smaak en potentie.

Mythes over opbrengst en sterkte

16. Hoe groter de plant, hoe sterker de wiet.

De sterkte wordt bepaald door genetica en verzorging, niet door grootte van de plant. Op zoek naar sterke wietzaadjes met een hoog THC-gehalte? Wij kweekten eens een Purple Haze in de MiniGrow die niet hoger werd dan 40 centimeter, maar die wiet bevatte wel ruim 25% THC volgens een onafhankelijke lab analyse. Bekijk dan onze categorie sterkste wietzaadjes.

17. Meer voeding betekent grotere opbrengst.

Te veel voeding kan leiden tot 'nutrient burn' en een lagere opbrengst. De truc is het vinden van de juiste balans. Houd de kweekschema’s aan van de fabrikant.

18. Scherp snoeien maakt de plant sterker.

Te veel snoeien kan stress veroorzaken en de groei vertragen. Stress kan komen door slechte kweekomstandigheden, maar je kunt zelf ook zorgen voor een extra portie spanning. Er zijn verschillende kweektechnieken zoals toppen en fimmen die stress verhogend kunnen werken bij wietplanten. “Dieven” of het ontbladeren van de delen die geen licht vangen, dien je spaarzaam te doen. Je kunt tot maximaal 30% aan bladeren wegknippen.

19. Het gebruik van CO₂ verhoogt altijd de potentie van de wiet.

CO₂ kan de groei stimuleren, maar er is geen direct verband met een hoger THC-gehalte.

Mythes over geur, smaak en kleur

20. Je kunt wiet geurloos kweken.

Zelfs ‘geurloze’ varianten hebben nog steeds die herkenbare wietgeur. Koolstoffilters zijn de beste oplossing om zo onopgemerkt mogelijk wiet te kweken.

21. Sinaasappelschillen in de pot geven een citrusaroma.

Dit heeft geen effect op de geur of smaak van de wiet. Genetica bepalen de balans van terpenen en daarmee de geur, smaak en zelfs het effect. Als je op zoek bent met een wiet die naar sinaasappels smaakt, probeer dan eens Auto Dutch Orange Bud.

22. Je kunt wiet sterker maken door alcohol aan het water toe te voegen.

Dit is onzin en kan de plant doden. 

23. Het toevoegen van suiker aan het water maakt de wiet zoeter.

Planten kunnen geen suikers opnemen via de wortels; dit kan leiden tot schimmelgroei.

24. Sap geven aan je planten verbetert de smaak.

Dit werkt niet en kan ongedierte en schimmels aantrekken. Geef je planten gewoon helder water, daar worden ze veel blijer van!

25. Paarse wiet is sterker dan andere wietsoorten.

De paarse kleur komt door pigmenten (anthocyanen) en heeft niets te maken met de sterkte of de effecten van de wiet. Wel wordt de smaak van wiet in beperkte mate minder bitter, omdat de kleur paars pas ontstaat als het chlorofyl uit de planten wegtrekt tijdens de laatste weekjes van de bloeifase. Chlorofyl geeft planten een groene kleur en een bittere smaak. Daarom curen we wiet: of het nu om paarse wiet gaat of niet. Je breekt daarmee het restant van chlorofyl af en verbetert de smaak drastisch.

Vraag het onze klantenservice!

Ken jij nog meer leuke fabels over het kweken van wiet of zweer je toch bij één van deze mythes? Laat het ons weten! De experts van onze klantenservice staan altijd klaar voor alle vragen over het kweken van wiet en helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de contactpagina.